Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter köszöntője

Publikálva: 2015. március 18.

Tisztelt Látogató!

A technológiai fejlődés a történelem minden korszakában a társadalmi és gazdasági változások alakítója, ösztönzője volt. Ahogyan az ipari forradalomban a gépesítés, a 19. és 20. század fordulóján a villamos energia terjedése formálta át a gazdaságot, az emberek életkörülményeit és világképét, úgy ma a távközlési és informatikai eszközök, valamint az internet térnyerése nyitott új fejezetet az élet minden területén.

Legyen szó munkavégzésről, oktatásról, tudományos munkáról, vállalatirányításról, közigazgatásról, orvostudományról vagy éppen a szabadidő eltöltéséről, a digitális eszközök használata mára új minőségeket hozott az életünkbe. Az informatikai és távközlési eszközök folyamatosan gyorsuló ütemben fejlődnek, napról napra új lehetőségek sokaságát kínálják fel, egy ország versenyképessége szempontjából pedig kulcskérdés, hogy ezeket a lehetőségeket képes-e felismerni és érdekeinek megfelelően kiaknázni.

Magyarország csak úgy maradhat meg a fáradságos munkával kivívott növekedési pályán, ha megveti a lábát a digitális korban, és nem hagy kihasználatlanul egyetlen ilyen lehetőséget sem. Ezért a kormány elkötelezte magát amellett, hogy partnerei segítségével olyan léptékű, az egész országra kiterjedő infokommunikációs fejlesztést hajtson végre, amelyre hazánkban eddig nem volt példa. A fejlesztési program célja, amelynek egyik első állomása Nyíregyháza lesz, nem kevesebb, mint hogy létrejöjjön a Digitális Magyarország.

A kormány kiemelt célja, hogy az Európai Unió által előírt 2020-as határidőnél két évvel korábban, már 2018-ra megteremtse az ország egész területén a szupergyors internet igénybevételének lehetőségét. Az országos szélessávú internethálózat kiépítése Nyíregyházán kezdődik, köszönhetően a Magyar Telekom Nyrt.-nek, amely 2015 végéig a járásban található háztartások 100%-a számára elérhetővé teszi a szupergyors internet lehetőségét.

A nyíregyházi program azonban ennél is jóval többről szól. Egy olyan átfogó és összetett fejlesztésről, amelynek keretében többek között intelligens városi szolgáltatásokat alakítunk ki, egészségügyi informatikai beruházásokat hajtunk végre, kiterjesztjük az elektronikus ügyintézést, felnőttképzéseket és a hátrányos helyzetű tanulókat érintő oktatási programokat indítunk, amelyekhez biztosítjuk a szükséges eszközöket is. Az itt megvalósuló, kiterjedt projekt eredményei várakozásaink szerint hasznos tapasztalatokkal szolgálnak majd a 2018-ig tartó infokommunikációs fejlesztések konkrét irányaira is.

A kormányzat és a piaci szereplők közös szerepvállalásával most induló és az elkövetkező években megvalósuló infrastrukturális beruházások több százmilliárd forintos együttműködést és fejlesztést jelentenek. Meggyőződésem, hogy erre a fejlesztési programra néhány évtized múlva úgy fogunk gondolni, mint az ország fellendülését közép- és hosszú távon előmozdító, átfogó projektek egyikére, és a Széll Kálmán Terv, az Új Széchenyi Terv vagy a Széchenyi 2020 mellett gyermekeink a Digitális Magyarországgal is találkozni fognak a történelemkönyvek lapjain.

dr. Seszták Miklós

nemzeti fejlesztési miniszter

Menü

Nyitólap

Navigáció