Fontos mérföldkövéhez érkezett a Digitális Magyarország program megvalósítása: 68 milliárd forint újgenerációs szélessávú hálózatfejlesztésre

Publikálva: 2015. szeptember 7.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 2015. augusztus 28-ától érhető el az „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” című pályázat, amelynek segítségével hazánk minden háztartása számára elérhetővé válik a legalább 30 Mbit/s sávszélességű internet-hozzáférés.

A Magyarország szélessávú hálózatáról készült adatbázis alapján hazánkban 883 ezer háztartásban jelenleg még nem érhető el nagysebességű internet-szolgáltatás. A szükséges fejlesztések egy részét a szolgáltatók piaci alapon valósítják meg, ugyanakkor az országos lefedettség megteremtéséhez további ösztönzők szükségesek. A 68 milliárd forintos keretösszegű vissza nem térítendő, és a 10 milliárd forintos keretösszegű visszatérítendő forrásnak köszönhetően olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek biztosítják a jelenleg lefedetlen területeken a nagysebességű hálózat kiépítését – ismertette Rákossy Balázs.

Az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár hangsúlyozta: a cél a kevésbé fejlett régiókban található, újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal még nem lefedett területek, valamint az optikai felhordó hálózattal nem rendelkező települések csatlakoztatása a nagy sebességű hálózati infrastruktúrához.

Rákossy Balázs emlékeztetett: a Digitális Magyarország kormányzati program a teljes hazai digitális környezet fejlesztését tűzte ki céljául. A Digitális Magyarország megvalósítása révén 2018-ra minden háztartásban elérhetővé válik a legalább 30 Mbit/s sebességű internet-hozzáférés, növekszik az állam által nyújtott elektronikus közszolgáltatások száma, a digitális írástudás elterjedésével javul az állampolgárok egyéni életminősége, míg a digitális gazdaság kiszélesítésével jelentősen nő hazánk versenyképessége is.

(Nemzetgazdasági Minisztérium, Kommunikációs Osztály)

A pályázat az alábbi linken érhető el: http://palyazat.gov.hu/content/11910.

Menü

Nyitólap

Navigáció