Nyíregyházán sajtótájékoztatón mutatták be a Digitális Magyarország Nyíregyházi Alprogramján belül megvalósult új kiterjesztett jelzőrendszeres szolgáltatást

Publikálva: 2016. július 29.

A kormány 2014 márciusában határozott a Digitális Magyarország létrehozásáról, amelynek fő célja, hogy az infokommunikációs szolgáltatások és eszközök elterjedése 2018-ra elérje azt a szintet, amelyet a program négy alappillére rögzít. Ezek a célok: a digitális közösség és gazdaságfejlesztés, az e-közszolgáltatások kiteljesedése és elterjedése, a digitális kompetenciafejlesztés, valamint az ezeknek hátteret adó szélessávú internet lefedettség biztosítása.

Az alprogram megvalósítása a nyár folyamán újabb mérföldkőhöz érkezett. Ennek egyik elemeként az intelligens városi szolgáltatások (smart-city) közül a jelzőrendszeres házi segélynyújtó szolgáltatás kiterjesztése, modernizálása valósult meg Nyíregyházán. A városban már több éve működő idősügyi riasztórendszer korszerű okos-eszközök felhasználásával történő továbbfejlesztése, a 21. századi technika nyújtotta lehetőségek által segíti elő a nyugdíjas korosztály biztonságosabb mindennapjait.

Dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos a sajtótájékoztatón kiemelte: „Az eszközök átadása az Egészség- biztonság – Magányosság Elleni Infokommunikációs Modellprogram keretén belül történik. A program Kisvárda, Budapest V. kerület és Szombathely közreműködésével zajlik közel egy éve. A most átadott 40 darab digitális vészjelző karperec az elmúlt évben két esetben is életet mentett. Mivel a karperec objektív-szubjektív egészségügyi adatok mérésére képes, teljes biztonságot tud nyújtani a 75 év feletti, egyedülálló, házi segítségnyújtásban részt vevők számára.”

Jászai Menyhért, Nyíregyháza MJV alpolgármestere hangsúlyozta: „A város és a szolgáltatást nyújtó szociális gondozási központ számára is nagy előrelépést jelent e XXI. századi digitális eszköz használata, hiszen a technika fejlődésének köszönhetően javulnak és egyszerűsödnek a kommunikációs lehetőségek, az új eszköz még inkább növeli az ellátottak biztonságérzetét.”

A most átadott modernizált rendszer egyik újdonsága, hogy a riasztás beérkezése után a központból azonnal kihangosított beszédkapcsolatot lehet teremteni az ellátottal, ezáltal vissza tudnak jelezni a segítséget kérő idős számára, anélkül hogy neki bármit is kellene tennie. Emellett újdonság az is, hogy az otthoni rendszer a digitális karóra és a bázisállomás segítségével az idős ember állapotát folyamatosan figyeli és az óra által gyűjtött aktivitási adatok elemzésével az általános állapotra vonatkozóan automatikus jelzéseket küld a központba, így akár jelzés nélkül is be lehet avatkozni a gondozónak, el lehet kezdeni a segítségnyújtást.

Szilvásiné Bojda Márta, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója elmondta: „A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás lényege, hogy az egyedül élő idős emberek veszélyhelyzetben, vagy sürgős segítség kérés esetén jelzést tudnak küldeni. A jelzés a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ diszpécser központjába érkezik, ahol képzett ápoló-gondozó szakemberek fogadják a jelzést az év 365 napján, a nap 24 órájában. A jelzés beérkezését követően a lehető leghamarabb indulnak a segélykérés helyszínére és megkezdik a segítségnyújtást.”

Ez a szolgáltatás igen népszerű az idősödő lakosság körében, mert önálló életvitelt folytathatnak, miközben biztonságban érezhetik magukat saját otthonukban, ha baj van,jelezhetnek és érkezik a segítség. A hozzátartozók számára is megnyugtató lehet az idős családtag fizikai állapotának állandó felügyelete.

A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ ez idáig Nyíregyházán 133 darab rádióhullámmal működő jelzőkészüléket működtetett, mely kevésnek bizonyult, hiszen évek óta 25-30 fő igényelte volna még pluszban ezt a szolgáltatást. A most megvalósult fejlesztés lehetővé teszi, hogy a rászoruló idős emberek várakozás nélkül jussanak az eszközökhöz és a szolgáltatáshoz.

Menü

Nyitólap

Navigáció