Két üzemanyagár esetén, a 95-ös benzin és a gázolajár esetén az áraknak vissza kell térniük a régiós átlaghoz, közölte rendkívüli sajtótájékoztatóján a tárcavezető.

- Az objektív módon meghatározott régiós átlagot a KSH közli minden pénteken 8 óra 30-kor, miszerint mi az a referenciaérték, ahol szeretné a kormány látni ezeket az árakat, ezeket az üzemanyagárakat. Az első ilyen publikálásra múlt hét pénteken került sor, és már látható, hogy az iparági szereplők ehhez alkalmazkodtak, így a MOL is, és a héten több lépésben csökkentette az üzemanyagárakat. Ez például szerdán, tehát mai nap, illetve pénteken a már ma bejelentett pénteki árakban is megnyilvánul. Eszerint a gázolaj ára péntektől 633 forint, a benzin ára pedig 647 forintra csökken – mondta Nagy Márton.

A kormány ugyanakkor megállapította, hogy ez a kedvező elmozdulás még nem elég, hiszen az újonnan megállapított üzemanyagárak még mindig magasabbak, mint a régiós átlagszint. 

Fotó: MTI

- Azt gondoljuk, hogy a gázolaj esetén még mindig 10 forint, a benzin esetén pedig még mindig 27 forint az eltérés, azaz ennyivel magasabbak az üzemanyagárak a régiós átlaghoz képest. A kormány a családok védelme érdekében újra nyomatékosan kér minden üzemanyag-kereskedőt, hogy ezeket a régiós árakat érjék el a lehető legrövidebb időn belül. Ha erre nem kerül sor, a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét, és lépni fog. Azaz a kormány most időt adott az üzemanyag-kereskedőknek, méghozzá két hetet, hogy a régiós átlaghoz térjenek vissza – összegezte a miniszter.

Két hét múlva a kormány újra előveszi ezt a kérdéskört, megnézi az árak alakulását, és kemény eszközökkel be fog avatkozni, hogyha az üzemanyag-kereskedők ez alatt az időszak alatt nem térnek vissza még egyszer a régiós átlagárakhoz, jelezte Nagy Márton.

(kormany.hu)